ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

Πρέσβης ε.τ.

Γεννήθηκε και σπούδασε  Νομικά και Οκονομικές Επιστήμες στην Αθήνα

Είναι :

  • Διδάκτωρ της Νομικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Επίτιμος Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Επίτιμος Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου R. Stockton, USA
  • Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Ινδίας
  • Αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μόσχας
  • Αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Φιλοσοφίας.
  • Ομιλεί και γράφει  σε πέντε Ευρωπαϊκές γλώσσες ( Αγγλικά, Γαλλικά. Γερμανικά, Ισπανικά , Ιταλικά).

Εισέρχεται στον Διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου των Εξωτερικών  το 1946

Και υπηρετεί :

Στις  αλλεπάλληλες βαθμίδες της διπλωματικής ιεραρχίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης της Αμερικής και της Ασίας.

Με τον Βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού,  στα Ηνωμένα Έθνη, στην Άγκυρα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Mε τον βαθμό του Πρέσβεως ,  στην Ουάσιγκτων  στο Νέο Δελχί και άλλες εννέα πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ασίας και στο Μπουένος Αιρες και άλλες έξη πρωτεύουσες της Λατινικής Αμερικής

΄Εχει δημοσιεύσει ως σήμερα  27 βιβλία ( λογοτεχνικά. φιλοσοφικά, δοκίμια και μεταφράσεις). Ανάμεσα σε αυτά :

Η  γαλλική ποιητική του συλλογή (Reflets)  βραβεύθηκε από την Ακαδημία της Γαλλίας

Το δίτομο φιλοσοφικό του έργο ( Ο Στοχασμός και η Πίστη) βραβεύτηκα από την Ακαδημία Αθηνών .

΄Εργα του λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε όλες τις κύριες Ευρωπαϊκές και σε ορισμένες  ασιατικές γλώσσες. και έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες  του ελληνικού έντεχνου  και ακαδημαϊκού λόγου που εκδόθηκαν σε ξένες χώρες.

Είναι Πρόεδρος:

  • Της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών
  • Της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας
  • Του Ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς P.E.N. ( Poets   Essayists     Novelists)
  • Tου Ελληνο-Ινδικού Συνδέσμου

Του Ελληνο-Αργεντινού Συνδέσμου.

Είναι Αντιπρόεδρος :

  • Του Συλλόγου προς Διάδοσιν  των Ελληνικών Γραμμάτων

Είναι  μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων :

  • Του Ιδρύματος Ωνάση  USA,
  • Του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου του Υπουργείου Πολιτισμού,
  • Του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης και Λογοτεχνίας
  • Της  « Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς»

 

Έχει τιμηθεί

Με μετάλλια

Από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας

Με το χρυσό «Γέρας Γραμμάτων»

Από το Διεθνές P.E.N.

Με την «Αργυρή Πέννα» ( ύψιστη διεθνής  διάκριση του P.E.N.)

Με παράσημα :

Από την Ελλάδα

Με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος

Με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Γεωργίου

Από την Ευρώπη

Με το Χρυσό Μετάλλιο της Ευρωπαϊκής αξίας

Από την Πόλη των Αθηνών

Με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών

Από το ΟικουμενικόΠατριαρχείο

Με τον χρυσό Σταυρό του Αγίου Ανδρέου

Από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Με τον Σταυρό των Ταξιαρχών

Από ξένες Κυβερνήσεις

Του Βελγίου :  Με τον Αργυρό Σταυρό του Λεοπόλδου

Της Ταϋλάνδης  Με τον Μαγαλόσταυρο  του Βασιλέως

Ο Δημητρης  Αλευρομαγειρος γεννηθηκε στην Αθηνα το 1940 απο Μανιατες γονεις.

Φοιτησε στη Στρατιωτικη Σχολη Ευελπιδων και ονομαστηκε  Ανθυπολοχαγος Πεζικου το 1960.

Διοικησε τις Μοναδες που προβλεπονται απο τους βαθμους του και υπηρετησε σε καιριες επιτελικες θεσεις Στρατηγειων και του Γενικου Επιτελειου Στρατου.

Ως Υπολοχαγος τον Ιανουαριο του 1967 καταγγειλε στον Μεραρχο του Διοικητη της VIης Μεραρχιας Κιλκις ,Υποστρατηγο Ανδρεα Βαρδουλακη το σχεδιαζομενο πραξικοπημα  του Απριλιου του 1967 ,οπως κατατεθηκε απο τον ιδιον τον Στρατηγο στη δικη των πρωταιτιων.Για την πραξη του αυτη το Απριλιανο δικτατορικο καθεστως τον εθεσε εκτος Στρατευματος επι  6 μηνες απο τον Οκτωβριο 1967 εως τον Απριλιο του 1968 και του στερησε το δικαιωμα να προαχθει κατ’εκλογην στο βαθμο του Ταγματαρχου. Οι συνεπειες αυτες ηρθησαν μετα την αποκατασταση της δημοκρατιας .

Τον Απριλιο του 1964 κατηλθε στην Κυπρο -μεταξυ των πρωτων εθελοντων Αξιωματικων- και ελαβε μερος στην εκπαιδευση των  Κυπριων εθελοντων εθνοφρουρων της Ακανθους Αμμοχωστου και στη συνεχεια ως Διοικητης Λοχου του 206 Ταγματος Πεζικου ελαβε μερος στις επιχειρησεις Μανσουρας τον Αυγουστο του 1964.

Το 1974 ελαβε μερος στην αντισταση κατα των Τουρκων εισβολεων ως Διοικητης του 336 Ταγματος [αποτελουμενον εξ’ολοκληρου απο Κυπριους Εθνοφρουρους] στην Πρασινη Γραμμη Λευκωσιας [απο περιοχη ΕΛΔΥΚ μεχρι της οδου Ληδρας ] η οποια και διατηρηθηκε ανεπαφος.

Τη δραση του αυτη εξυμνησε ο Ελληνικος και Κυπριακος τυπος ,τα Ελληνικα ,Κυπριακα και Διεθνη ειδησεογραφικα πρακτορεια και αριθμος εκδοθεντων βιβλιων.

Απο το 1987 εως το 1990 υπηρετει στην Στρ. Σχολη Ευελπιδων ως Διοικητης Συνταγματος Ευελπιδων και Διευθυντης Σπουδων, θεση στην οποια τον βρισκει η αποστρατεια τον Ιουνιο του 1990 με το βαθμο του  Ταξιαρχου.

Με αποφαση του ΚΥΣΕΑ[Κυβερνητικο Συμβουλιου Εξωτερικων και Αμυνας ]επανερχεται στο Στρατευμα τον Δεκεμβριο του 1993, προαγεται σε Αντιστρατηγο και τοποθετειται Α’  Υπαρχηγος του Γενικου Επιτελειου Στρατου .

Το 1995 αναλαμβανει τη Διοικηση της Στρατιωτικης Διοικησης Αθηνας και το  1996  τοποθετειται Γενικος Επιθεωρητης Στρατου.

Αποστρατευεται ευδοκιμως τον Μαρτιο του 1997 και του απονεμεται ο τιτλος του Επιτιμου Γενικου Επιθεωρητου Στρατου.

Ειναι αποφοιτος Της Σχολης Πολεμου και της Σχολης Εθνικης Αμυνας.

Ειναι πτυχιουχος της Νομικης Σχολης του Πανεπιστημιου Αθηνων.

Μελος του Ινστιτουτου Ερευνων και Πολιτικης Στρατηγικης [ΙΝΕΡΠΟΣΤ] [ Προεδρος Λουκα Κατσελη ] ως συντονιστης στον τομεα Εξωτερικης Πολιτικης και Αμυνας.[1992-2004]

Μελος του ΔΣ γιά Ευρωπαική Λυση του Κυπριακου,[απο το 2004]

Μελος του ΔΣ στο Εθνικο Συμβουλιο για τις Γερμανικες αποζημειωσεις ,[Προεδρος Μανωλης Γλεζος][απο το 2004]

Μελος τιου ΔΣ στην Εταιρεια Πολιτικου Πολιτισμου[Προεδρος Βασιλης Φιλιας],[απο το 2005]

Μελος της Ελληνικης Γλωσσικης Κληρονομιας[Προεδρος  Βασιλης Φιλιας, επιτιμος Προεδρος Καρολος Παπουλιας][από τό 2004]

Ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης του Δήμου Έγκωμης Λευκωσίας την 15η Ιουλίου 2009, για τις προσφερθείσες υπηρεσίες του στη διάσωση της Λευκωσίας από τους εισβολείς,το 1974  στον τομέα του 336 Ταγματος Κυπριακης Εθνοφρουρας , του οποίου  ηταν Διοικητης.

Πρόεδρος του Σωματείου «Συμπαρασταση Αγώνα Κυπρου» από το 2009.

Έχει δημοσιεύσει πανω απο 200 άρθρα Εθνικού, Γεωστρατηγικου και κοινωνικοπολιτικου περιεχομένου και κυριως στα Ελληνοτουρκικα και σχετιζομενα με το Κυπριακο προβλημα θεματα ,στον ημερησιο και περιοδικο τύπο Ελλαδας και Κυπρου, ενω .εχει λαβει μέρος σέ πάμπολλες εκδηλώσεις και συνέδρια αναλόγου περιεχομένου

Εχει μια θυγατερα [γεν.10/1975] και δύο εγγόνια, τον Αλέξανδρο-Λεωνίδα[γεν1/2010] και την Νεφέλη[γεν.7/2011]

Γεννήθηκε στον  Πύργος Ηλείας, έγγαμος με τον Ευβοέα Ιωάννη Ε. Τόλια, πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο, επίτιμο Διευθυντή του ΥΠΕΠΘ, έχει δύο κόρες, την Αικατερίνη (LLB, LLM [KENT], ACIArd Συμβολαιογράφο Αθηνών) και τη Γεωργία (Beng, Meng, MSc [SUSSEX], MBA [BATH] Ηλεκτρολόγο Μηχανικό).

Είναι πτυχιούχος α) της Ελληνικής και της Αγγλικής Φιλολογίας β) της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελειόφοιτος της Νομικής του ιδίου Παν/μίου.  Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία,  Πανεπιστήμια:  Exeter ( Department of Classics and Ancient History), Liverpool (School of Archaeology, Classics and Oriental Studies), Reading (Faculty of Letters and Social Sciences). Υπηρέτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μἰου Αθηνών ως μέλος Δ.Ε.Π μέχρι το 2008. Το 2008 εξελέγη Καθηγήτρια στο Παν/μιο Πελοποννήσου, Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά  στο Παν/μιο ΑθηνώνΤμήματα: Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φ.Π.Ψ. , Αγγλικής Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών και Τμήμα Θεολογίας. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας και στο Παν/μιο Πελοποννήσου, Τμήμα Φιλολογίας.

Επέβλεψε διπλωματικές εργασίες Π.Μ.Σ. και διδακτορικές διατριβές, συμμετείχε σε εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα για την κρίση μελών Δ.Ε.Π.  Ορίσθηκε μέλος του Δ. Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών 2004-2008, Εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΠΘ για θέματα Κινητικότητας και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας.(Mobility and European Cooperation), εκπρόσωπος της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus – Socrates της Ελλάδος, μέλος της προσωρινής Συνέλευσης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Εξελέγη Αναπλ.Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Αγαθών, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών, του Ελληνο-ιρανικού Συνδέσμου, Γεν Γραμματέας του  Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», Mέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (A.E.D.E.), Μέλος της International Society for Contemporary Literature and Theater, της Εταιρείας  Ρωμαϊκών Σπουδών, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.

Έχει δημοσιεύσει τις εξής Μονογραφίες:  Το Παράδειγμα και η χρήση του στις Ωδές και Επωδούς του Ορατίου, Αθήνα 1987.  Η Μετοχή στον Κορνήλιο Νέπωτα, Αθήνα 1994.  Μαξίμου Πλανούδη Οβιδίου Ηρωίδων Επιστολαί XI-XII: κριτική έκδοση με παρατηρήσεις, Αθήνα 2005. Οράτιος: παρομοίωση και μήνυμα , Αθήνα 2005.  Επίσης έχει δημοσιεύσει πολλάάρθρα και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά Συνέδρια. ΄Εχει  επιμεληθεί την έκδοση των: Η Ελληνική Αντίσταση (1941-1944) και οι Σύμμαχοι του Βάσου Μαθιόπουλου, Αστικός Κώδιξ και Εισαγωγικός Νόμος του Κων. Γκαμέρα (τομ.3), Πρώτο Μονοτονικό Σύγχρονο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας (τομ. 6) κ.α.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πατέρα Μικρασιάτη και μητέρα από την Ανατολική Ρωμυλία. Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στο πνεύμα και τα οράματα του Αλύτρωτου Ελληνισμού.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Νομικά και Οικονομικά. Είναι επίσης Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Ασχολήθηκε από μικρό παιδί με την πολιτική, τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή βιβλίων. Διετέλεσε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων Αντιπρόεδρος της ΦΕΑΠΘ 1962-1963, Πρόεδρος της ΦΕΑΠΘ 1963-1964, Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής 1962, 1963 1964 και την εφημερίδα «ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ» 1965, 1966.

Ασχολήθηκε επί 35 χρόνια με θέματα Εθνικά, της Ορθοδοξίας και του Απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα δε με την Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής και την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία της Αμερικής. Συνέγραψε πολλά βιβλία.

Από το έτος 2000 πρωτοστατεί στη δημιουργία φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» που ασχολείται με θέματα της Ελληνικής γλώσσας.

Σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του υπό ίδρυση Μουσείου της Πόλεως Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας, Πρόεδρος της Παγκοσμίου Αδελφότητος για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, Πρόεδρος του Κέντρου Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, Μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων, Μέλος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και Μέλος της ΧΑΝΘ. Εκδίδει από το 1974 το περιοδικό «ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ». Πρωτοστατεί μαζί με μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού, Εθνικούς Ευεργέτες, Ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, ιεράρχες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες κ.λπ. σε θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, με στόχο να συντονισθούν οι απανταχού της γης Έλληνες και από κοινού να προβάλουν τα εθνικά μας θέματα, αλλά και να βρίσκονται σε μία διαρκή εθνική επαγρύπνηση.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με ζήλο και αγάπη για την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη με ομιλίες, συνέδρια, σεμινάρια αλλά και πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδος και του Απόδημου Ελληνισμού με στόχο να έχει η Θεσσαλονίκη ρόλο πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις για την κοινωνική και πολιτιστική του προσφορά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος στη Σχολής Πολιτικών Mηχανικών του EMΠ (1962), του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1970). Το 1973 εκλέχτηκε Eπίκουρος, και το 1982 τακτικός καθηγητής Στατικής και Σιδηρών Γεφυρών του EMΠ. Διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Δομοστατικής (1984 -1986) και Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Πολιτικών Mηχανικών του EMΠ (1998-2004).

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των H.Π.A Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών Academia Europeae (1992), ξένος εταίρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (1997), μέλος Ακαδημίας Αθηνών (1999),μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Mηχανικών (RAACS, 2000), και ξένος εταίρος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (1995).

Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Nis (Σερβία) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι επιστημονικές του μελέτες- έρευνες αναφέρονται στις περιοχές της Mη Γραμμικής Στατικής και Δυναμικής Αστάθειας συντηρητικών-μη συντηρητικών συστημάτων, στα Mη Γραμμικά προβλήματα συνοριακών και αρχικών τιμών, καθώς και στη Στατική και Δυναμική Θεωρία Καταστροφών (σε προβλήματα αστάθειας).

Έχει εκπονήσει περισσότερες από 300 εργασίες, εκ των οποίων 200 είναι ξενόγλωσσες, δημοσιευθείσες (στην πλειοψηφία τους) σε έγκριτα περιοδικά διεθνούς κύρους. Υπήρξε Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Συνεδρίων Δυναμικής των Κατασκευών (EURODYN ’9O, ’93) και Μεταλλικών Κατασκευών (EUROSTEEL’95), ως και Πρόεδρος των Συνεδριάσεων επί της Ευσταθείας των Κατασκευών των Παγκόσμιων Συνεδρίων Μηχανικής της IUTAM (‘88,’92,‘2000). Είναι Πρόεδρος και μέλος πολλών επιστημονικών(εθνικών και διεθνών) εταιριών και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς επιτροπές και οργανισμούς. Διετέλεσε Aντιπρόεδρος του εθνικού Συμβούλιου Έρευνας και Τεχνολογίας της χώρας(‘1992,‘1994).

Είναι επικεφαλής έκδοτης των διεθνών περιοδικών «TheOpen Mechanics Journal» και «Facta Universitatis» (του Πανεπιστήμιου της Nis)καθώς και μέλος της εκδοτικής επιτροπής σε πολλά έγκριτα διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικά. Έχει τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία (χρυσός σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, χρυσός σταυρός του Ανώτερου Ταξιάρχη του Βασιλέως του Γεωργίου Α΄) και Διεθνείς Οργανισμούς. Είναι ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, ως και Eπίτιμος Mέλος φιλολογικών συλλόγων. Κατά την περίοδο 1951-1967 διακρίθηκε ως δισκοβόλος (Πανελληνιονίκης, Mεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης, και πέμπτος καλύτερος δισκοβόλος στον κόσμο, 1959).

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΣEΓAΣ (τιμηθείς με το Αριστείο του και είναι Επίτιμος Πολίτης/Δημότης ελληνικών και ξένων πόλεων.

Ο Πάνος Λιγομενίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής (Emeritus Prof.) του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maryland των ΗΠΑ, και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνητής της Εταιρείας IBM, και ως Καθηγητής των Πανεπιστημίων Stanford, UCLA, Maryland, και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, Ισπανίας. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Caelum Research Corporation και Τεχνικός Σύμβουλος πολλών Εταιρειών και Δημοσίων Οργανισμών.

Έχει διακριθεί με πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, όπως Distinguished Professor of Electrical Engineering, Outstanding Educator of America, και Ford Foundation Fellow. Έχει πολυπληθές δημοσιευμένο επιστημονικό έργο.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε ως ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, στο Κέντρο Εκδόσεως Έργων Ελλήνων Συγγραφέων (1971-1985). Εξεπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία Ιδρύματος Σ. Σαριπόλου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Hollier του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στα Πανεπιστήμια Reading και Λονδίνου (University College London) με ειδίκευση την Κλασική Φιλολογία και ειδικότερα την δραματική ποίηση. Αναγορεύθηκε σε διδάκτορα το 1976 με διάκριση. Θέμα της διδακτορικής διατριβής: «Studies in Fourth-Century Tragedy» (1973-1976).

Εξελέγη Διευθύντρια του Κέντρου Εκδόσεως Έργων Ελλήνων Συγγραφέων της Ακαδημίας Αθηνών. Εξεπόνησε και επόπτευσε εκδόσεις αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων (1985-1994). Υπηρέτησε ως Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Φιλολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-2008). Εξελέγη Διευθύντρια του Τομέα και του Σπουδαστηρίου Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2002) και Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας με μετάκληση στο Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου (2008-).

Εξελέγη ομοφώνως Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων (2000- ), ορίσθηκε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Αγαθών (2004 – 2010). Εξελέγη Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» και ορίσθηκε Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Αγαθών (2005 -).

Ορίσθηκε Εθνική Εκπρόσωπος για τις Κοινωνικές, Οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ε.Ε. (2006 – 2008). Είναι Επίτιμη Δημότις του Δήμου Καλαμάτας (2006) και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στον Μυστρά (2007-). Επίσης, είναι Επίτιμος Ερευνήτρια (Honorary Research Fellow) του University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1992).

Έχει δημοσιεύσει τις εξής Μονογραφίες–Εκδόσεις Αρχαίων κειμένων: Studies in Fourth-Century Tragedy, Δημοσθένους Κατά Μειδίου, Παράλληλες εξελίξεις στη μετακλασσική (4ος π.Χ. αι.) τραγωδία και κωμωδία, Dramatica. Studies inClassical and PostClassical Dramatic Poetry. Επίσης έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά –ανακοινώσεις σε Συνέδρια για την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Ως Διευθύντρια στο Κέντρο Εκδόσεως Έργων Ελλήνων Συγγραφέων της Ακαδημίας Αθηνών (1985-1994) είχε την επιστημονική επιμέλεια 3 σειρών εκδόσεων αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων (συνολικά 14 τόμοι).

Από το 1997 έχει την επιστημονική ευθύνη της εκδόσεως του διεθνούς εμβελείας περιοδικού της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων «ΠΛΑΤΩΝ» και ως επιστημονική υπεύθυνη της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία» των εκδόσεων Παπαζήση έχει την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια και των 3 κατηγοριών εκδόσεων της σειράς αυτής, στην οποία έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί 15 αρχαία ελληνικά κείμενα.

Οι δημοσιεύσεις της έχουν τύχει πολλών αναφορών, περίπου 500, ενώ η ίδια έχει κληθεί κατ’ επανάληψη να προεδρεύσει σε διεθνή συνέδρια και να συμμετάσχει ως μέλος εξεταστικών επιτροπών σε διδακτορικές διατριβές Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Είναι μέλος των εξής Επιστημονικών Εταιρειών:

–          Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων (Πρόεδρος)

–          Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (Αντιπρόεδρος)

–          Hellenic Society, London

–          Societė Internationale des Papyrologues, Bruxelles

–          Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, κ.ά.

Γνωρίζει την Αγγλική (άριστα), την Γαλλική (άριστα) και την Ιταλική (μέτρια).

Είναι έγγαμος με τον Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Ι. Καραμάνο και έχει δύο παιδιά: μία κόρη, Λέκτορα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, και έναν γιο, πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα.

Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, Θεωρητικά Οικονομικά στο Μόναχο, Κοινωνιολογία στο Μόναχο και το Αμβούργο, Κοινωνική Ψυχολογία στο Αμβούργο και Οικονομικά της Ανάπτυξης στο Λονδίνο.

Έλαβε μέρος και τραυματίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και την Αντίσταση κατά της δικτατορίας του 1967, στη διάρκεια της οποίας καταδικάστηκε ως επικεφαλής του παρανόμου δικτύου της οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα και υπήρξε πολιτικός κρατούμενος επί πεντέμισι έτη.

Εξελέγη καθηγητής Κοινωνιολογίας στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, ιδρυτής και Πρόεδρος του τμήματος κοινωνιολογίας επί οκτώ έτη, καθώς και Πρύτανης του ιδίου Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συντονιστικού Κέντρου Διευρωπαϊκών Ερευνών της Βιέννης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Διευθυντής δεκάδων ερευνών.

Συνέγραψε και εξέδωσε είκοσι τρία βιβλία και μελέτες Επιστημονικού και Πολιτικού Περιεχομένου και έχει δημοσιεύσει 600 περίπου άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και υπήρξε συνεκδότης των περιοδικών «Νέα Οικονομία» και «Οικονομία και Κοινωνία».

Διευθύνει δύο σειρές βιβλίων στις εκδόσεις Παπαζήση και το περιοδικό της Πολεμικής Αεροπορίας «Αεροπορική Επιθεώρηση».

Διδάσκει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολέμου της Αεροπορίας και το «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας».

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και δίδαξε για 5 χρόνια ως βοηθός καθηγητή στατική και σιδηρές κατασκευές.

Το 1974 ίδρυσε την Εταιρεία κατασκευών ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. στην οποία είναι μέχρι σήμερα κύριος μέτοχος και πρόεδρος Δ.Σ.

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες έργα όπως οικισμοί, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι, μεγάλες γέφυρες και σήραγγες, αεροδρόμια και λιμάνια και είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες κατασκευών.

Σήμερα η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. έχει εξελιχθεί σε Όμιλο Εταιρειών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία, στην Ουκρανία, στην Αίγυπτο και στην Ρωσία. Πέραν των κατασκευών δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων (Real Estate), την βιομηχανία και την ενέργεια με 2000 και πλέον εργαζόμενους. Δύο από τις εταιρείες του Ομίλου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δραστηριότητα της θυγατρικής του Ομίλου ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑ που δραστηριοποιείται προς το παρόν στην Μόσχα με πρόγραμμα κατασκευής 1,5 εκ. τ.μ. κατοικιών, κτηρίων γραφείων, ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων.

Πέραν της συνεχούς επιχειρηματικής δράσης ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου έχει συμμετάσχει στην ευρύτερη αναπτυξιακή εξέλιξη της περιοχής.

Η πρόταση του για τον Ανατολικό Ευρωπαϊκό άξονα Ελσίνκι – Αγ. Πετρούπολη – Μόσχα – Κίεβο – Βουκουρέστι – Αλεξανδρούπολη υιοθετήθηκε με μικρές παραλλαγές ως Διευρωπαϊκός Άξονας Νο 9.

Πρόσφατα γνωστοποίησε πρόταση για δημιουργία Νέου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ρωσίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας – Ιταλίας για την ασφαλή μεταφορά φυσικού Αερίου από Ρωσία – Καζακστάν – Τουρκμενιστάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημαντική είναι η συμμετοχή του σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Έχει υιοθετήσει 24 παραμεθόρια χωριά, έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, έχει συμβάλλει στην προβολή της Ελληνικής Παιδείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βοηθήσει στην κοινωνική εξέλιξη και ανάπτυξη των Ρόμα και των Πομάκων και έχει συμβάλλει στην διαφύλαξη κειμηλίων του Αγίου Όρους.

Για την γενικότερη επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Abertay Dundee Σκοτίας, έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο, ως και από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων, και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Το 2004 τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο της Οδησσού, για την συνεισφορά του στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της πόλης. Τέλος, έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης πολλών ελληνικών πόλεων.

Ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην κλασική φιλολογία και διδακτορικού διπλώματος στην κλασική φιλολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων και Ειδικός Γραμματέας του πολιτιστικού σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται κυρίως στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, στην αφηγηματολογία, στην αρχαία ελληνική θρησκεία, στην αρχαία ελληνική λυρική ποίηση και στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία.  Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Tragic Narrative: Narratological Study of Sophocles’ Oedipus at Colonus (Berlin & New York: Walter de Gruyter, 2002) και Oedipus at Colonus: Sophocles, Athens, and the World (Berlin & New York: Walter de Gruyter, 2007), το οποίο έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως η καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία στην κλασική φιλολογία για το έτος 2008.

Διευθύνει τις φιλολογικές σειρές Πάνθεον Αρχαίων Ελλήνων Κλασικών και ΣΗΜΑΤΑ: Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

  • Διευθύνει την αρχαιότερη και μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διαθέσεως και τεχνικής υποστηρίξεως ιατρικών μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας
  • Διετέλεσε υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης «Πρωτοβουλία για τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ»
  • Ιδρυτικό μέλος της «Διεθνής Διαφάνεια-ΕΛΛΑΣ» (TRANSPARENCY INTERNATIONAL), διατελέσας και Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης
  • Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», αν. μέλος του Δ.Σ. και Συντονιστής της Επιτροπής Γλωσσικών Θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία και προβολή της Ελληνικής Γλώσσας στη Βόρεια Ελλάδα
  • Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (ΕΜΕΙΣ)
  • Επίτιμο μέλος της «ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ»
  • Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.)
  • Διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος  του ΕΒΕΘ
  • Μέλος του Ελληνο-Αμερικανικού και πολλών άλλων Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ.α.
  • Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
  • Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά
  • Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος, πατέρας πέντε παιδιών

 

NICOS PAPAPOSTOLOU

Profile

  • Director of the oldest and largest Greek company for the supply and after sales support of high-tech medical equipment
  • He has run as candidate mayor of Thessaloniki “Initiative for THESSALONIKI BEAUTIFUL CITY”
  • Founding member of “Transparency International-HELLAS”, as well as having served as President of the branch in Thessaloniki
  • Founding member of the Cultural Society “Hellenic Linguistic Heritage”, sub. Member of the Board of Directors and Coordinator of the Linguistic Issues Committee relevant to the protection and projection of the Greek Language in Northern Greece
  • Member of the Board of Directors of the “COMPANY FOR THE STUDY OF GREEK HISTORY”
  • Ηonorary Member of the “EUROPEAN JOURNALISTS ASSOCIATION”
  • Member of  the GREEK MANAGEMENT ASSOCIATION
  • He has served as President of the Commercial Department of THESSALONIKI CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY
  • Member of the Hellenic-American Chamber and many other chambers, the Federation of Industries of Northern Greece and others.
  • Member of the Society of Macedonian Studies
  • Languages: English, French and German
  • Family status: Married, father of five

Ο Γεώργιος Δολιανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1962 ίδρυσε στην Αθήνα τον ομώνυμο Εκπαιδευτικό Οργανισμό, τον οποίο διηύθυνε μέχρι το 1982.

Το «Κέντρο Σπουδών και Ερευνών Γ.Ι. Δολιανίτη», ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη μορφή κυρίως των Ελεύθερων Σπουδών και με τομείς που δεν εθεραπεύοντο  από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας: Ψυχολογία, Λογοτεχνία, Επικοινωνιολογία, Ανατολικές Γλώσσες κ.λ.π.

Στο «Κέντρο Σπουδών και Ερευνών Γ.Ι. Δολιανίτη» δίδαξαν και συνεργάστηκαν Προσωπικότητες της Επιστήμης των Γραμμάτων και της Τέχνης, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διδάκτορες και Ειδικοί Επιστήμονες.

Απόφοιτοι του Κέντρου από το 1971, εγένοντο αποδεκτοί σε περισσότερα από 20 γνωστά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στο τελευταίο έτος σπουδών και ορισμένοι σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών. Η Βιβλιοθήκη Γ.Ι. Δολιανίτη αριθμεί 70.000 τόμους σπανίων βιβλίων, φυλλαδίων και εντύπων που αναφέρονται στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία, Γλώσσα, Λογοτεχνία, τον Εξω-Ελλαδικό Ελληνισμό, και τον Τύπο. Βιβλία και Έντυπα της Βιβλιοθήκης έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως, από Κρατικούς, Δημόσιους και άλλου Φορείς, σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Ρίο Ντε Τζανέϊρο, Λίμα του Περού, Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Πεκίνο, Παρίσι, Ρώμη κ.α.).

Ο Γ. Δολιανίτης υπήρξε Εκδότης – Διευθυντής των Περιοδικών «Λογοτεχνικά Χρονικά» 1970 και «Ψυχολογία» 1971.

Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε Διεθνή Συνέδρια Ο.Η.Ε., ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το 1971 τιμήθηκε από τον Μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα για την προσφορά του στην Εκπαίδευση. Τιμητικές Διακρίσεις του απένειμαν Δήμοι της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Είναι Πρόεδρος και Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Επιτροπών, σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο.

Το 1992, στην επέτειο των 100 χρόνων του, το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (I.P.B.) τίμησε τον Γ. Δολιανίτη για την προσφορά του στο Κίνημα Ειρήνης.

Υπήρξε Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.

Γεννήθηκε στην Ξάνθη.

Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της και διηύθυνε τα «Εκπαιδευτήρια Κοτζαμάνη» στην Ξάνθη τα οποία περιελάμβαναν Δημοτικό – Γυμνάσιο και Τεχνικές Σχολές με περίπου 600 μαθητές ετησίως. Τα Εκπαιδευτήρια λειτούργησαν επί  μία δεκαετία έως ότου τα έκλεισε βιαίως η Χούντα.

Από το 1971 υπήρξε Δικηγόρος Αθηνών στη μαχόμενη δικηγορία.

Υπήρξε μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων και επί σειρά τεσσάρων ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου «Ξανθιωτών και Φίλων Ξάνθης», ο οποίος λειτούργησε με ιδιαίτερη ευαισθησία στα Εθνικά θέματα μειονοτήτων.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς» έξι έτη από τα οποία την τελευταία τριετία είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΔΕΔΟΥΣΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΖΗΣΙΜΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939.

Πτυχιούχος Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Α.Σ.Π.Ε.) και Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Διοικητικού του Ε.Κ.Π.Α. από το 2000.

Έφεδρος Υπολοχαγός Πεζικού.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς» (Ε.Γ.Κ.).

Επίσης είναι μέλος σε Πολιτιστικούς, Πολιτικούς και Αθλητικούς Συλλόγους.